Doelen stellen. Waarom en hoe?

Geschreven door Talent Connect

Het jaar zit er weer bijna op! Op 1 januari beginnen veel mensen aan hun doelen voor het nieuwe jaar. Maar hoe stel je deze doelen op en hoe zorg je ervoor dat je deze ook volhoudt?

Het stellen van doelen is erg belangrijk. Doelen helpen ons vooruit en geven richting in het leven. Want als je doel helder is, richt je je aandacht op dat wat jij wilt bereiken. Door het stellen van een doel weet je op ieder moment waar je staat, en waar je naartoe wilt.

Iedereen kent het wel, zoveel plannen en dromen voor in de toekomst. Maar hoe ga je ervoor zorgen dat je actie onderneemt om deze plannen uit te voeren? Maak een doel voor jezelf!

Je doelen kun je het beste opstellen door middel van de SMART-methode. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.

Het is belangrijk dat je precies weet wat jij wilt bereiken. Zorg dat je doel specifiek en realistisch blijft. Tip: leg de lat niet te hoog voor jezelf. Het doel moet je uitdaging bieden, maar natuurlijk ook haalbaar zijn! Anders werkt het doel niet motiverend maar eerder frustrerend.

De meetbaarheid van je doel zorgt voor een duidelijk overzicht van waar je staat. Ook zorgt het voor zichtbaarheid van jouw resultaten (in bijvoorbeeld percentages of cijfers). Zo kun je zien of je op de goede weg bent. Heb je andere mensen nodig om je doel te bereiken? Zorg dan dat zij op de hoogte zijn van het doel en vraag om hulp.

Door een begin- en eindpunt vast te leggen bij het stellen van doelen, kan je je voortgang meten. Het meest effectief is om korte termijn doelen te stellen met deadlines. De lange termijn doelen kunnen vaak nog opgedeeld worden in korte termijn doelen. Op deze manier zul jij jouw doel eerder bereiken. En vergeet niet; successen moeten gevierd worden!


Heb jij al doelen gesteld voor het nieuwe jaar? Of is je doel misschien wel het vinden van een nieuwe passende uitdaging? Dan kunnen wij jou daar natuurlijk altijd bij helpen!

Dit vind je misschien ook interessant…

1 Reactie

  1. Roel

    Top Blog!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *